עניין הרשלנות הרפואית הינו תחום קשה ביותר ובמיוחד כאשר מדובר בתחום הגניקולוגיה והמיילדות .
המשפחה בדרך כלל מוצאת את עצמה אבודת עיצה ואין לה כל דרך להתמודד עם האסון אשר נקלעה אליו כתוצאה מ רשלנות רפואית .
אנסה להביא כאן דוגמאות המבהירות מהי רשלנות רפואית :
- אישה בהריון מאוד מתקדם אשר הגיעה לבית חולים , חוברה למוניטור והועברה להמתנה , במהלך זמן זה ובמקום להכניסה לחדר לידה , הושארה בחדר המתנה תוך היותה מחוברת .
במהלך זמן זה העובר נכנס למצוקה עוברית כאשר חבל התבור היה מסביב לצוואר . ברגע מסוים החליטו הרופאים כי יש להכניסה באופן בהול לחדר הלידה , ולאחר נתוח קיסרי נולדה ילדה , אשר סבלה מאוד מחוסר חמצן .
הדבר גרם לנזקים קשים ביותר והילדה קיבלה מחלה של שיתוק מוחין .
בפניה לבית החולים וצילום כל המסמכים הרפואיים ומעבר על כל התרחיש אותו עברה האישה , נקבע כי אכן התרחשה רשלנות רפואית .
במקרים כאלה יש להתיחס לשני דברים חשובים :
- אחריות , האם בית החולים (הרופא ) אחראי על הנזק , נקודה זו נקבעת לרוב מה האדם הסביר ( הרופא, בית החולים ) אמור היה לעשות במקרה כזה .
- מהו היקף הנזק שנגרם .
- אישה בשלבים מתקדמים להריון הופנתה לבית החולים . בשלב מסוים נשלחה לבצע בדיקת אולטרסאונד . במהלך בדיקת האולטראסאונד התברר כי העובר מת וכי מוחו פגוע . נעשתה בדיקת אולטראסאונד נוספת והדבר התברר כנכון . בשלב מסוים החליטו הרופאים כי יש לכרות את הרחם לתובעת וכך עשו . בדיעבד טענה האשה כי כריתת הרחם לא היתה נדרשת באותו מקרה .
- רשלנות רפואית בעניין הסכמה מדעת : על מנת להבין מושג זה יש לשים לב לעניין הגילוי ,ההסכמה וההבנה . המטפל חייב לגלות מידע רפואי עבור המקרה כך שיהיה בגילוי סף המאפשר למטופל להבין את מהות הטיפול . יש לשים לב כי יש כאן עניין סובייקטיבי של המטופל , כך שעל המטפל להעביר את הדברים למטופל בצורה שהמטופל יבין אותם . בהחלט כי הסכמתו של המטפל לקבל את הטיפול ושל המטופל לתת את הטיפול הינה תנאי הכרחי כאן .
כעת נשאלת השאלה לגבי הסכמתו של המטופל לקבלת הטיפול , האם היא מבוססת על שלשות היסודות הנ”ל במצטבר . רק במקרה והתשובה על השאלה הזו היא כן אפשר יהיה לומר כי ההסכמה הינה הסכמה מדעת , אחרת המדובר בטיפול שלא ניתן בהסכמה מדעת ויש בכך רשלנות רפואית .
שים לב כי לפעמים מחתימים על מסמך המהווה הודעה על הסכמה לטיפול . אין די בכך בכדי להוות הסכמה מדעת . המטופל חייב להבין את מהות הטיפול את מהות המידע על הטיפול שהוא אמור לקבל . ז”א אפשר לקבוע כי המטופל הבין את המידע הרפואי במצב שהוא הבין לעומק ובצורה פוזיטיבית את הטיפול ,הסיכויים והסיכונים .
עניין הרשלנות הרפואית רחב מדי ויכול ליפול בנקודות רבות ובמהלך סוגים שונים של טיפולים .
אחד התחומים העיקריים שבהם עניין הרשלנות עלה במהלך השנים האחרונות הינו עניין המיילדות .
בעניין זה נשאלות שאלות רבות למשל מהם אמצעי הזהירות שעל רופא לנקוט בהיערכות ללידה קשה . מהו היקף הפיצוי הראוי בגין קיצור תוחלת חיים ושאלות אחרות רבות הכל תלוי באיזה תחום מדובר ובאיזה טיפול מדובר .